Sida 1 av 1

Val av kaliber och ammo.

InläggPostat: 18 maj 2020, 09:35
av Luftpangarn
Tipset häromdagen av poho ingår i en serie. Det här avsnittet är mer grundläggande och lättare att förstå;

För att följa länken så måste du registera dig.Mycket intressant att han avlivar tanken att tyngre kula alltid medför lägre vindkänslighet. Men också förklarar hur uppfattningen lever vidare, eftersom det finns en sådan tendens, även om det inte är vikten som är orsaken.

Jag skall se om den, men kontentan just nu för mig, är att välja projektil enligt 1) Bäst precision 2) Bäst BC-värde.

Nu spelar det förstås roll hur bra vapnet i sig är, men också givetvis samspelet projektil och vapnet.

Jag funderar litet på hur det spelar in, att han dels inte behöver bry sig om effektgränser, dels att hans intresse snarare ligger på målavstånd över 100m. (Som jag tolkar det.) BC-värdet ändrar sig med utgångshastigheten, men frågan jag ställer mig är hur mycket? Är det en linjär förändring?

Följande tabell bygger på FX Impact skjuten med max effekt;
För att följa länken så måste du registera dig.Litet nöjd blir jag att jag just köpt hem RWS hobby .22 att jämföra med JSB RS. (Tips i annan tråd (kaliber?) + de går i .177 mkt bra i min Röhm Trainer pistol, vilket jag tolkar som jämn kvalitet.) De är också lättare än JSB RS, vilket borde vara bra i 10J?

Planerade avsnittet "14" som just skall behandla vindkänslighet, har han ännu inte producerat. Jag ser med spänning fram mot det!

Re: Val av kaliber och ammo.

InläggPostat: 18 maj 2020, 11:05
av börne
Luftpangarn skrev:Mycket intressant att han avlivar tanken att tyngre kula alltid medför lägre vindkänslighet!

Det har man lärt sig på skjutbanan för längesedan. Man får som vanligt jämföra olika diaboler i olika situationer & hitta den bästa kombinationen av diabol/pipa på dom avstånd man skjuter & den fart man skjuter då BC ju även ändras med farten.

Som alltid, ett evigt testande. :lol:

Egentligen skulle man nördat ner sig så pass så när man tävlar skulle man ha en diabol för vindstilla dagar (som visserligen är mycket sällsynta) & en för blåsiga, en för korta avstånd & en för långa osv. Men då börjar det bli lite väl dåraktigt & ta bort glädjen med att skjuta :o

Re: Val av kaliber och ammo.

InläggPostat: 18 maj 2020, 13:10
av skånepåg
de senaste avsnittet där han pratar om FX fabriken där han testa olika pipor med olika twistrate o slugs med olika hastigheter, så tycker jag han pratar en del om att en diabol kan bli ostabil lättare om den avviker från en viss form, speciellt på längre avstånd, och det är därför slugs är överlägsna där då de i princip kan skjutas med hög hastighet och bra spinrate utan att drabbas av att kulan spårar ut efter 50 meter och speciellt 100 meter.

Ju högre BC (oftast) desto mer tappar man stabiliteten/utseendet från den "vanliga" diabolen, han pratar om mellantinget jsb monster som kräver mer hastighet för att stabilisera sig, ganska invecklat detta.

De jag inte blir klok på är hur slugs kan skjutas långsamt med bra precision trots deras form, medans tvärtom att skjuta diaboler för snabbt oftast bidrar till katastrof.

Re: Val av kaliber och ammo.

InläggPostat: 18 maj 2020, 15:13
av Luftpangarn
Ha ha Börne! Håller med om att det verkar extremt, fast fiskare har ju ofta med sig värsta dragsortimentet! Så om man är tillräckligt skicklig, kanske det inte alls vore så himla orimligt att beväpna sig med en matris kulor för olika vind och avstånd.

Facken för vindstilla kan man nog slopa, som du antyder. :-)

Som du skriver, är det prova som gäller! Det var också min slutsats efter förra filmrekomendationen. Och som jag skrev då, är kanske för mig största poängen, att inte ha någon förutfattad mening om vilken kultyp som funkar bäst.

Det är nog kanske ännu mer motiverat, om man som jag, INTE är så skicklig. Skjuta ett gäng tavlor, under jämförbara fysiska och PSYKISKA förutsättningar För mig som inte är stabilt skicklig, är det sista kanske extra viktigt.