Sida 1 av 1

krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 12:26
av skånepåg
Hur gör ni, jag har tvingat mig att krama avtryckaren sakta till den släpper, för jag har fått för mig att det är de rätta, men såg en annan skytt som krama sakta i början, tills hand börjat på steg 2 och då gick de fort i slutet...

Förstår att de inte finns rätt eller fel, man vad bör man göra ifall man vill lära sig trycka av fort? Sakta hela vägen vet jag...

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 15:13
av Megaklant
Om du vet exakt var brytpunkten ligger på din avtryckare så kan du skjuta som du vill.
Huvudsaken är att du får en kontrollerad avfyrning utan att skottet störs av andra rörelser.
Vissa spänner sig innan skottet med dålig precision som resultat, för som är det nödvändigt att långsamt krama av skottet.
Om dom blir "överraskade" av skottet hinner dom inte spänna sig och skottet får inga störade rörelser.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 17:18
av gubbe
skånepåg skrev:tills hand börjat på steg 2 och då gick de fort i slutet...


Här tycker jag det beskrivs bra.
För att följa länken så måste du registera dig.


Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 18:06
av MrBanane
skånepåg skrev:Hur gör ni, jag har tvingat mig att krama avtryckaren sakta till den släpper, för jag har fått för mig att det är de rätta, men såg en annan skytt som krama sakta i början, tills hand börjat på steg 2 och då gick de fort i slutet...

Förstår att de inte finns rätt eller fel, man vad bör man göra ifall man vill lära sig trycka av fort? Sakta hela vägen vet jag...


Jag gör som du, kramar sakta tills skottet. Var jag lärde mig från början var faktiskt något så otippat som en gammal westernfilm. Kommer inte ihåg vilken, men scenen var när mannen i huset skulle lära frun skjuta revolver. "Don't pull the trigger, squeeze it".

Det har suttit i sedan dess. Men har märkt sedan jag börjat skjuta att det har lite verklighetsanknytning.

Nu har jag inte justerat min avtryckare, men har märkt att om jag trycker av snabbt, så går träffarna något åt höger pga pga pipan rör sig om än aldrig så lite (är högerhänt).

Kramar jag ist avtryckaren mjukt så händer inte detta.

Så gör och tänker jag iaf.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 18:08
av MrBanane
Tillägg till ovan: Kunde inte editera mer dag. "..tills skottet går av" skulle det stå i översta meningen.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 18:23
av MrBanane
Edit: missade nog lite vad du var ute efter TS. Du ville lära dig trycka av fort. Så mitt svar var nog något irrelevant. Sorry 'bout that.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 18:54
av zpiff
Som sagt det finns många olika sorts avtryck. En sak man oavsett tryck är att inte "rycka" av skottet, utan ta tryckpunkt och utifrån den kan det se olika ut. Är trycket släpigt så kommer man med ökat tryck pressa avtryckaren bakåt utan att skottet går, släpper man avtryckaren är man inte säker på att den går tillbaka.

På bra tryck ser det ut som att man tar tryckpunkt, och sedan klipper avtryckaren snabbt bakåt.

Jämför det med att bryta en träpinne med en glasstav som kräver samma kraft, trä fjädrar, glas bryter krispt!

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 07 okt 2019, 19:29
av Nitro
Jag har väldigt lätt trycke för att jag bara ska kunna tippa till med fingertoppen när skottet ska gå.
Ändå kramar jag i regel av skottet när jag har stabil ställning.
I stående däremot så vinglar jag rejält och där finns det inte en möjlighet att krama av för då kan jag vara ute vid tavelkanten när skottet går. Så i stående så försöker jag bara vippa till med fingertoppen när jag befinner mig i målområdet och hoppas på det bästa.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 08 okt 2019, 16:57
av Silwer
Jag trycker tills jag känner att jag ligger på steg två, sen avfyrar jag.
Man kånner hur trycket glider över ytan, vissa polerar de delarna därför.

Att klämma av diabolen käns tokigt för mig, lätt att bössan rör sig i sidled tex.
Räcker ju med några millimeter så har du ett dåligt skott.

Sen är jag medveten om att vissa vapen inte har sånna trycken utan mer direkttrycken som för rörliga mål, jag gillar inte dem, man vet inte när det exakt smäller om man målskjuter med dem.

Vissa justerar ju bort förstasteget och använder bössan så inte sällan med ett trycke där den avfyrar om man blåser på avtryckaren.

Inte så dum diskussion, det med glasstaven är ju känt, vissa bryr sig inte ens tex amerikaner, noll känsla för hur ett trycke ska kännas, kanske för mycket jakt där man ju vill ha hårdare trycke.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 08 okt 2019, 17:16
av börne
Silwer skrev:Sen är jag medveten om att vissa vapen inte har sånna trycken utan mer direkttrycken som för rörliga mål, jag gillar inte dem, man vet inte när det exakt smäller om man målskjuter med dem.

På min Tikka T1X så vet man exakt när det ska smälla, riktigt bra trycke för att vara direkttrycke, dock bytt fjäder så vikten är nere på 300 gram mot originalets 1000 gram.

Går såklart inte att jämföra med mina trycken på mina Air Arms, men det är överraskande bra måste jag säga :thumbupp:

Själv tänker jag inte ens på hur jag gör, rycker gör jag definitivt inte, så antar man kramar av skottet. Tryckena på mina tre Air Arms är ställda så lika det går. Mina S400 i olika skepnad har samma trycke & min TX200HC har CD trycket, men dom liknar varandra i beteende & det går på nån slags rutin, som med allt annat med skytte, repetera repetera repetera, då blir det som det ska, gör man olika så tar det olika.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 09 okt 2019, 06:45
av Gordon
Nu är detta mina erfarenheter och detta gäller för mig...

Det hela gäller inte huruvida man kramar avtryckaren eller inte... Det hela handlar om förutsättningarna att göra precis samma sak varje gång. Ju kortare pipa desto mer blir detta tydligt. Ta pistolskyttet ett felaktigt avtryck märks direkt, det är betydligt mindre massa som håller emot.

Oavsett hur du trycker av... Gör du detta i vapnets "visirlinje" så kommer kraften från avtryckarfingret tas upp av axeln eller handen och kulan träffar där du siktar. Det är dock få förunnat att kunna göra så...

Skyttet är så mycket mer, det är grepp, andning, fokus, riktning, styrka och allt ska vara optimerat i samma stund som skottet går... Om jag skulle "rycka" av skottet så går detta oftast högt och åt höger, varför ?

Jag brottas nu med min ojämnhet och det är utan tvekan så att det är avtryckarfel som är den bakomvarande orsaken. Min 3D kolv är dessutom uppe för en sista justering så jag skjuter nu med orginalkolv. Jag jobbar nu åt ett kort släp med en distinkt triggerpunkt då kyla (utomhusskytte) /värme påverkar förmågan att känna snälltrycket

Det har väl inte gått någon förbi att det är pistol som gäller för mig, åtminstone nu.. Jag har funnit det väldig lärorikt att skjuta på 10meters gevärstavlor på 7meter. Det motsvarar ungefär en 8:a på pistoltavlan. Grejen är att man direkt ser om något går fel och kan då göra en utvärdering...

Får jag exakt rätt flyt så sitter 10:orna där. Ett stort problem för mig är mitt agerande när detta inte infinner sig... Då håller man pistolen uppe någon sekund för länge, stressen sätter in och kulan hamnar på vitt.

En liten lustig sak som jag noterat är att jag efter 2st "200serier" brukar skjuta ett par tre serier på riktiga pistoltavlor och då skjuter jag nästan alltid guld. Det händer aldrig om jag skjuter på dessa tavlor direkt...

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 10 okt 2019, 09:10
av skånepåg
jag tror också man ska göra "samma sak" varje gång, men svårt ibland, tar nog tid och träning att bli bra på det.
Jag fortsätter krama av, funkar ok tycker jag.
Dock märker jag, om jag får en press så som att nu måste de 5:e skottet bli bra för serien, så gör man ofta ett misstag, hehe. inte lätt de med att ha lugnet i kontroll

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 10 okt 2019, 14:57
av dannym34
rycker av den. Tycker att om man kramar sakta så blir det svårare att träffa. Eftersom geväret rör sig fortare i sid och höjdled och då ska man krama saaaakta. Nä, när jag ser korshåret i mitten av tavlan trycker jag av. Ingen mäterskytt men heller inte dålig.

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 11 okt 2019, 00:46
av pattedog
Kramar av på stora bössan men den är ställd på det lägsta vilket är precis under 1,3kg och direkttrycke. Rätt mycket lättare på AA-bössan men har inte vägt den, känns som att det räcker med att nudda när man har använt den stora :-)

Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 11 okt 2019, 08:50
av dagevert
Kommer an på ambisjonene dine ;-)
Du skal "krama av"- RASKT- uten å "rycka".
Det betyr trening - trening - trening -trening, på å "krama av"- inntil du kan krama av raskt, uten å rycka.

Om du trener på å "krama av", vil du etterhvert oppleve at du kan aksellerere kramingen. Det interessante er hvordan denne aksellereasjonen skal skje, i denne artikkelen er det en grafisk fremstilling som tar inn akesllereasjon i "trigger squeeze":
För att följa länken så måste du registera dig.


Re: krama avtryckaren sakta eller inte

InläggPostat: 13 okt 2019, 20:45
av Silwer
Dock var det just om trycket här, självklart är målskytte mycket mer än en avtryckare.

Men en avtryckare som käns som en avfyrningmekanism bara gör mig vansinnig på vapnet.

Jakt och skytte där mål är rörliga är varför direkttrycke finns, skottet måste ju gå när det är tänkt omedelbart, mlskytte funkar iaf för mig annorlunda man måste kunna känna ytan tills man vet att nu ligger jag på gränsen, och sen smyger man över den bara, så lite ryckande och känslan som en död fisk helst från bössan.

OBS det är så jag ser på det om det ska vara just målskytte DL.

Jag har många vapen som inte går att skjuta så.

Men måste jag välja vapen blir det den döda fisken till bössa för även om det kanske är kul med lite rekyl och så är det inte när det gäller luftvapen lika bra val.

Sen kan man ju ändå skjuta med en gammal påk man har och försöja få den att sköta sig så bra det går, hålla exakt så löst som behövs i den osv.

Den enda bössa med mekanisk känsla som även rör sig men ändå fungerar utmärkt är FWB300s :-)